Skip to main content

Level up your skills with the most comprehensive & complete guide for drone photography! Click here for more info.

This blog is written in Dutch as it involves a Belgian, Dutch-focused, publisher. If you are interested in reading about why I had to temporarily halt the sale of my book on the Belgian and Dutch market, I advise you to use Google Translate. Thank you for understanding.

 

In deze blog deel ik mijn verhaal over mijn afgesloten samenwerking met Matador Uitgeverij. Mijn doel met het delen van mijn verhaal is één van preventie. Ik wil voorkomen dat anderen hun harde werk verloren zien gaan aan de onkunde van één bedrijf. Omdat objectiviteit en feitelijkheid belangrijk zijn, is alles wat vermeld wordt aantoonbaar uit alle zorgvuldig bijgehouden communicatie met Matador Uitgeverij en diens zaakvoerder, Jeroen Bernaer.

 

Het Eerste Contact Met Matador Uitgeverij

In december 2021 gaf ik in na een succesvolle crowdfunding campagne in eigen beheer een boek uit, genaamd ‘New Earth’. Daar ik woonachtig ben in IJsland, krijg ik al snel te maken met klachten over de torenhoge importkosten gehanteerd door Bpost in België. Om die situatie tegemoet te komen, startte ik de zoektocht naar een oplossing om lokaal in België en Nederland mijn boek aan te bieden. Na het lezen van een artikel in Het Nieuwsblad over Sierra Books, beslis ik contact op te nemen met Jeroen Bernaer, de zaakvoerder. Naar ik begreep uit het artikel was Sierra Books een onderaanneming of alternatieve merknaam voor Matador Uitgeverij, waarbij het doel was om mensen die in eigen beheer iets (willen) uitgeven te helpen. Aangezien de uitgeverij gevestigd is in Asse, en ik uit Asse afkomstig ben, leek Jeroen Bernaer mij de ideale partner om mijn boek in België en Nederland te distribueren.

Tijdens een eerste sympathiek contact met de zaakvoerder werd mij voorgesteld om alles via Matador Uitgeverij te laten verlopen. Wegens drukte langs mijn kant, duurt het uiteindelijk tot juni 2022 vooraleer ik besluit om de uitgeverij als Belgische en Nederlandse verdeler te gaan gebruiken. Over Sierra Books werd na dat eerste gesprek met geen woord meer gerept.

Op 19 juni 2022 stuur ik een email met alle gemaakte afspraken die later werd bevestigd door de zaakvoerder. Matador Uitgeverij zal mijn boek verdelen, promotie maken via sociale kanalen en een brochure, boeken in de lokale Assese Standaard Boekhandel leggen en mij helpen met de verkoop in oktober 2022 wanneer tijdens mijn fototentoonstelling en lezing voor CC Asse. Daarna volgen nog enkele mails om de praktische zaken voor het transport te regelen. Zoals afgesproken zal de uitgeverij maandelijkse verkoopoverzichten sturen in het begin van elke maand. Op deze manier werk ik met elke reseller. De boeken blijven mijn eigendom zolang ze onverkocht zijn en worden gestockeerd bij Matador en CB (een lokale distributiepartner die allerlei grotere boekenketens en online winkels bedient). Op 27 juni 2022 verscheep ik 406 exemplaren (29 dozen) van mijn boek naar Matador Uitgeverij via een IJslandse transportfirma.

 

Daarna Loopt Het Mis…

Zodra mijn boeken aankomen in de haven van Rotterdam loopt het helemaal mis. Er ontbreekt een EORI nummer van Matador Uitgeverij. Daarom worden mijn boeken vastgehouden in de haven tot dat EORI nummer bezorgd wordt. Tussen 27 juni en 15 juli 2022 is er geen enkele reactie van de kant van de uitgeverij. Meermaals hebben de transportfirma en ikzelf geprobeerd contact op te nemen via Facebook, email en telefoon. Op 15 juli krijg ik dan uiteindelijk reactie van de zaakvoerder na een bericht waarin ik melding maak dat de stockage in de haven mij geld zal beginnen kosten. Uit die reactie blijkt dat de boeken plotseling op 20 juli zouden toekomen na het doorgeven van het EORI nummer. Helaas kom ik nooit te weten waarom ik meer dan twee weken geghost werd maar op dat moment ben ik opgelucht dat mijn boeken eindelijk vrijgegeven worden door de haven.

Zodra de boeken aankomen bij de uitgeverij wordt mijn boek aangeboden op hun website. Helaas duurde het dan nog tot 31 juli vooraleer mijn boek tevoorschijn komt op de grote webshops. Mijn boek heeft, ondanks de afspraken, nooit in de Standaard Boekhandel van Asse gelegen. Promotie bleef beperkt tot het plaatsen van 1-2 Facebook berichten op de Facebook pagina van de uitgeverij. Mijn boek zou ook verschijnen in een brochure die bezorgd zou worden aan allerlei boekhandels zodat die mijn boek zouden inkopen. Tot op heden heb ik die brochure nooit gezien heb. Uit goede bron heb ik vernomen dat mijn boek op die manier nooit geadverteerd werd. Op de website van Standaard Boekhandel komt mijn boek zelfs pas tevoorschijn op 10 oktober 2022. Toen op 3 augustus een nieuwe vulkanische uitbarsting begon in IJsland, beloofde de zaakvoerder meerdere promo berichten te plaatsen zonder gevolg. Op dat moment kreeg ik ook veel aandacht in de Belgische media voor mijn fotografie van de nieuwe uitbarsting zonder dat ik daar de vruchten van kon plukken.

Omdat ik in aanloop naar de fototentoonstelling en lezingen in oktober 2022 geen contact kreeg met de zaakvoerder, contacteer ik een andere auteur bij dezelfde uitgeverij. Ik krijg via die persoon te horen dat ook het contact tussen hen zeer slecht verloopt. Ik heb daarna meermaals contact met die persoon zodat we elkaar op de hoogte kunnen houden van wat er gaande is. Intussen blijf ik meermaals proberen om contact te krijgen met de zaakvoerder om alles af te spreken voor die belangrijke week in oktober 2022.

Na veelvuldig en lang aandringen, stuur ik een boos bericht omdat de deadline nu wel écht dichtbij komt. Daarop krijg ik uiteindelijk op 10 oktober 2022 een vreemde reactie waarin de zaakvoerder zegt het veel te druk te hebben. Ik zou hem nog meer tijd moeten gunnen. Ik ga daarmee niet akkoord omdat de gemaakte afspraken amper gevolgd worden en ik die onzekerheid op dat moment echt kan missen. Daarbovenop heb ik het gevoel dat er winst verloren gegaan is door het lang uitblijven van het beschikbaar maken van mijn boek in verschillende online winkels. De Belgische media aandacht die ik gekregen heb in augustus 2022 is naar mijn mening door gebrek aan actie van de uitgeverij niet kunnen omgezet worden in verkoop.

Uiteindelijk heb ik na aandringen op 12 oktober 2022 een videogesprek met de zaakvoerder waarin alles kan afgesproken worden. Alle promotie voor de lezingen en verkoop van mijn boek heb ik zelf gedaan. Ik heb ook zelf een persbericht opgesteld en nam zelf contact op met alle pers. Twee journalisten vragen in aanloop van die belangrijke week in oktober naar recensie exemplaren. De zaakvoerder reageert opnieuw niet tijdig. Er wordt mij door hem ook gemeld dat 1 van de recensie exemplaren verloren zou gegaan zijn in de post. Helaas kan een tracking code mij niet bezorgd worden voor dat verloren exemplaar dus kon dat verhaal niet bevestigd worden.

Tijdens de week van de lezingen en opening van de fototentoonstelling in België komt de zaakvoerder opdagen om mijn boekenverkoop te organiseren. De samenwerking verloopt correct op dat moment maar helaas loopt alles na mijn vertrek uit België weer volledig in de soep.

Het duurt 14 dagen na mijn terugkeer naar IJsland vooraleer ik de eerste verkoopcijfers krijg sinds juli. Dat ondanks de gemaakte afspraken om die maandelijks krijgen en beloftes die meteen te krijgen na mijn vertrek. Deze werden mij meegedeeld via Facebook Messenger. Ik stuurde daaropvolgend een factuur. Ik kreeg sinds 13 oktober ook verder geen officiële communicatie meer van de uitgeverij via email (tot op het moment dat ik mijn samenwerking wil stopzetten). Alleen herhaaldelijk berichten sturen via WhatsApp en Facebook Messenger lokt nog sporadisch een antwoord uit. De meeste van mijn berichten worden compleet genegeerd.

Op 29 november 2022 stuur ik opnieuw een boos bericht via WhatsApp naar de zaakvoerder waarin ik dreig mijn samenwerking stop te zetten. Ik maak ook de vergelijking met de vele andere resellers voor mijn boek waarbij de samenwerking altijd correct en punctueel verloopt. Op 1 december 2022 wordt dan als gevolg die eerste factuur foutief en 3 weken na de vervaldatum betaald, met een bedrag dat achteraf niet verklaard kan worden. Vanaf december moet ik telkens achter mijn verkoopcijfers aangaan. Ook de tweede factuur wordt pas 2 weken na de vervaldatum betaald.

Op dat moment merk ik ook dat mijn facturen betaald worden van een bankrekening op de naam van de zaakvoerder en niet de uitgeverij die nochtans een BVBA is. Omdat ik dat verdacht vond, ben ik op verder onderzoek gegaan naar de financiële status van de uitgeverij. Uit de openbare jaarrekeningen kon ik vaststellen dat de uitgeverij jaar na jaar verlies maakte, wat mij verder bezorgd maakte over mijn situatie.

 

Stopzetting Van De Samenwerking

Omdat het contact zeer moeizaam bleef verlopen, en ik meer en meer verontrustende verhalen hoorde van andere auteurs bij de uitgeverij, beslis ik om op 21 februari 2023 een mail te sturen naar de uitgeverij om de samenwerking officieel stop te zetten. In die mail eis ik dat voor 28 februari 2023, een week later, mij de laatste verkoopaantallen gestuurd worden en ik een datum krijg waarop de resterende boeken in zijn bezit afgehaald kunnen worden. Ik vermeld ook dat de overeenkomst stopt op diezelfde dag.

Die mail wordt bijna onmiddellijk beantwoord met de vraag om een videogesprek te hebben. Op de vragen en eisen in mijn email krijg ik geen antwoord. Ik besluit om de dag erna dat videogesprek aan te gaan met de zaakvoerder op voorwaarde dat hij akkoord gaat met de opname daarvan. De reden waarom ik een opname vroeg is dat ik geen geschreven reacties krijg op de email in verband met de stopzetting tot samenwerking. Initieel gaat hij niet akkoord maar omdat ik weiger verder te gaan zonder opname, geeft hij toch zijn akkoord.

Tijdens het videogesprek probeerde hij mij te overtuigen hem nog een kans te geven, waarop ik niet in ga. Wanneer blijkt uit het gesprek dat de zaakvoerder de intentie niet heeft mijn boeken terug te bezorgen, dreigde ik met het inschakelen van een advocaat. Daarop kreeg ik het dreigement dat hij “het mij zeer moeilijk kon maken”. Ik overloop tijdens dat gesprek ook alle afspraken die hij niet nagekomen is. De zaakvoerder maakt ook melding van een finale factuur die dient betaald te worden voor onder andere stockage van de boeken bij CB. Oorspronkelijk werd overeengekomen dat ik maandelijks zou betalen maar tot op dat moment heb ik nooit een factuur gekregen ter betaling. Uiteindelijk eindigt het gesprek met zijn akkoord om aan mijn eisen te voldoen. Het gesprek verliep duidelijk zeer emotioneel voor hem.

Op 24 februari 2023 krijg ik een email waarin hij vraagt de opname met hem te delen. Zonder het delen van die opname weigert hij het nodige te doen. Ik stuur hem die opname dezelfde dag nog een kopie van de opname. Na het verstrijken van de deadline op 28 februari 2023 wacht ik nog 3 dagen vooraleer ik verdere actie onderneem. Op dat moment heb ik contact met een advocaat.

Omdat op 3 maart 2023 mijn boek nog steeds te koop aangeboden werd op de website van Matador Uitgeverij en in enkele online shops, besluit ik om een bericht te plaatsen op mijn sociale media en website. In dat bericht maak ik de melding dat mijn boek niet meer met mijn akkoord te koop aangeboden wordt via Matador Uitgeverij en moedig ik mensen aan om alleen via mijn eigen website te bestellen. Omdat mijn boeken op dat moment worden vastgehouden door Matador Uitgeverij vermeld ik in mijn bericht geen details over hoe de samenwerking tot op dat moment verliep. Dit om geen verdere escalatie te veroorzaken.

De daaropvolgende dag krijg ik een reactie op mijn stopzetting tot samenwerking waarin wordt bevestigd dat mijn boek eindelijk uit verkoop werd gehaald. Matador Uitgeverij stuurt mij ook een finale factuur waarin ik niet alleen opslag en inslag moet betalen (zoals overeengekomen) maar ook de kosten voor de terugroeping van mijn boeken (met 20% commissie bovenop). De factuur maakt melding van 180 exemplaren die volgens Matador Uitgeverij in stock zijn bij CB (de distributiepartner) waarvoor ik stockage- en terugroepingskosten dien te betalen.

Op dat bericht volgt een mailgesprek met de zaakvoerder waarin hij weigert mijn boeken terug te geven tenzij ik zijn factuur op voorhand betaal. Ik word ook gedwongen mijn bericht op sociale media en website neer te halen. Zonder het neerhalen van dat bericht, weigert de zaakvoerder mijn boeken terug te geven. Daarop volgt een heen-en-weer gestuurd van emails waarin hij de rollen omdraait en mij onder andere zegt dat ik op zoek ben naar conflict en moet tonen dat ik te vertrouwen ben. Ik probeer een compromis voor te stellen waarbij ik een voorschot op de factuur betaal en de rest bij ontvangst van mijn boeken. Dit wordt steeds geweigerd. Uiteindelijk raken we akkoord dat de factuur betaald wordt op het moment dat mijn boeken afgehaald worden.

Op 7 maart 2023 stuur ik, zoals overeengekomen met de zaakvoerder, enkele personen naar Matador Uitgeverij om mijn onverkochte boeken af te halen. De factuur wordt ter plekke betaald door mijn moeder en daaropvolgend worden mijn boeken ingeladen en geteld. Door beide partijen wordt een ontvangstbewijs ondertekend zodat er achteraf geen discussie bestaat over de aantallen. Afgaand op die aantallen kom ik te weten dat er nog 7 boeken ontbreken. Vermoedelijk werden die toch verkocht. Tot op vandaag werd ik niet vergoed voor die ontbrekende exemplaren.

 

De Nasleep

Ik had graag gehad dat het verhaal daar stopte maar helaas heb ik sindsdien nog meer contact gehad met andere gedupeerde auteurs. Enkelen daarvan hebben hun verhaal reeds gedeeld via hun sociale kanalen (Jürgen Nakielski & Kathleen Verbiest). En het wordt nog erger…

De laatste weken probeerde ik op eigen houtje opnieuw mijn boek te koop aan te bieden op de Belgische en Nederlandse markt. Daarvoor kom ik terecht bij CB, de distributiepartner die Matador Uitgeverij ook gebruikte. Zodra ik mijn boek via hen opnieuw probeer aan te melden stel ik vast dat mijn boek nog steeds geregistreerd is bij een andere, tot op dat moment voor mij onbekende, uitgeverij.

Mijn onmiddellijke reactie is “Wie is die uitgeverij?”. Op aanraden van CB neem ik contact met hen op. Een vriendelijke dame vertelt mij dat zij een clusteruitgeverij zijn en dat mijn boek in hun portfolio zit omdat Matador bij hen is aangesloten. Omdat ik zelf een contract wil aangaan om de verkoop van mijn boek verder te zetten, wordt er al snel over de kosten gesproken.

Op dat moment kom ik te weten dat er allerlei zaken niet kloppen met mijn finale factuur van Matador Uitgeverij. Zo blijkt dat ik ongeveer 5 keer teveel betaald heb per maand voor de aansluiting van mijn boek. Daarbovenop vertelt men mij dat er slecht één keer 30 boeken geleverd werden aan CB – geen 180 zoals de factuur van Matador Uitgeverij vermeldt. Dat wil concreet zeggen dat er geen stockage kosten werden aangerekend omdat het aantal minder is dan 30. Laat staan dat er voor 180 exemplaren terugroepingskosten moet worden aangerekend. Na het krijgen van de stockage details wanneer mijn boek terug in mijn beheer wordt overgedragen, stel ik vast dat er slechts 2 exemplaren teruggeroepen werden. Naar mijn schatting betaalde ik in totaal bijna 20 keer meer dan nodig was om mijn boeken terug te krijgen. De bedragen die ik betaald heb voor stockage en terugroeping blijken compleet foutief. Daarbovenop kom ik ook te weten dat de percentages voor de boekhandelskortingen (het bedrag dat afgehouden wordt van de verkoopsprijs door de verkoper) niet correct zijn. Dat wil zeggen dat ik meer betaald heb per verkocht boek dan nodig was.

UPDATE 12/04/2023: Tot op vandaag werd mij niets terugbetaald van die frauduleuze factuur. De zaakvoerder heeft mij wel meegedeeld dat hij mij belooft terug te betalen onder voorwaarde dat ik al mijn communicatie en schrijven verwijder. Zo niet, weigert hij wat mij ten rechte is te betalen. Zelfs als ik hem nu na de talloze valse beloftes opeens zou gaan geloven, weiger ik mijn verhaal in de doofpot te steken. Los van mijn verhaal is de zaakvoerder verplicht mijn factuur van de ontbrekende boeken te betalen en dient hij mij ook te crediteren voor zijn frauduleuze factuur.

UPDATE 16/04/2023: Op 16/04/2023 besloot ik, samen met 5 andere auteurs, ons gezamenlijk verhaal naar buiten te brengen om de wanpraktijken bij Matador Uitgeverij aan te kaarten. Meer informatie via de perstekst op de blog van mijn collega Jürgen Nakielski.

UPDATE 19/04/2023: Los van de talloze afspraken die de uitgeverij niet is nagekomen, die reeds in deze blog vermeld staan, wens ik specifiek te reageren op de reactie van zaakvoerder Jeroen Bernaer in het HLN artikel dat gepubliceerd werd op 19/04/2023.

De verkoopresultaten van mijn boek vielen niet tegen. Tot op heden heb ik bijna 1000 exemplaren van mijn boek verkocht, waarvan een kleine 100 exemplaren op de Belgische markt sinds oktober. Wegens de onregelmatigheden bij Matador Uitgeverij, die al in juli 2022 optraden, heb ik nooit meer reclame durven maken omdat het niet duidelijk was of ik (correct) uitbetaald zou worden. Het ergste wat een auteur kan overkomen is de verkoop van je eigen boek moeten tegenwerken.

Waar de “frustratie” vandaan komt, zoals zaakvoerder Jeroen Bernaer dat noemt, is dat er allerlei financiële zaken niet kloppen met onder andere de factuur die Matador Uitgeverij mij dwong te betalen alvorens mijn boeken vrij te geven.

Zo blijkt dat ik ongeveer 5 keer teveel betaald heb per maand voor de aansluiting bij de distributeur. Daarbovenop blijkt dat er slechts één keer 30 boeken geleverd werden aan CB – geen 180 zoals de factuur van Matador Uitgeverij vermeldt. Dat wil concreet zeggen dat er geen stockage kosten werden aangerekend aan Matador Uitgeverij omdat het aantal minder is dan 30 (het maximale aantal boeken dat kosteloos gestockeerd kan worden). Dat de heer Bernaer zogezegd 180 exemplaren liet terugroepen van de distributeur en daarvoor exorbitante terugroepingskosten moest betalen is een leugen. Na het krijgen van de stockage details, wanneer mijn boek terug in eigen beheer werd overgedragen, stel ik vast dat er slechts 2 exemplaren teruggeroepen werden. Naar schatting betaalde ik in totaal bijna 20 keer meer dan nodig was om mijn boeken terug te krijgen. De bedragen die ik betaald heb voor stockage en terugroeping blijken compleet foutief. Daarbovenop kom ik ook te weten dat de percentages voor de boekhandelskortingen (het bedrag dat afgehouden wordt van de verkoopsprijs door de verkoper) niet correct zijn in het voordeel van de uitgeverij. Dat wil zeggen dat de uitgeverij veel meer afgehouden heeft per verkocht boek dan waar het recht op had. Bovendien bleek het rekeningnummer op de factuur van Matador Uitgeverij een rekeningnummer te zijn dat niet toebehoort aan de uitgeverij maar aan de zaakvoerder zelf.

Daarbovenop weigert de zaakvoerder de finale factuur te betalen waarin hij werd aangerekend voor boeken die verdwenen terwijl ze in zijn beheer waren. De uitgeverij weigert tot op vandaag ook een terugbetaling uit te voeren van het onterecht teveel aangerekende bedrag op de finale factuur.

In totaal is de uitgeverij meer dan 1100 Euro verschuldigd onder de vorm van niet-geleverde diensten, vervalste verkoop- & stockage-aantallen en verdwenen boeken. Tot op heden weigert de zaakvoerder correct te handelen en deze schuld te vereffenen. Aan de verkoop van mijn boek via Matador Uitgeverij heb ik niks overgehouden.

UPDATE 06/06/2023: Tot op heden is er geen contact meer geweest met Jeroen Bernaer of Matador Uitgeverij. De website van de uitgeverij werd intussen offline gehaald maar alle sociale media blijft actief. Ook wordt daar nog steeds actief gemodereerd, waardoor alle verwijzingen naar het bedrog van de uitgeverij zorgvuldig verwijderd worden. Na de laatste emails met Jeroen Bernaer werd duidelijk dat hij mij zou terugbetalen en dat de uitgeverij zou worden stopgezet. Noch terugbetalingen noch een stopzetting zijn vandaag een feit. Verschillende auteurs die niet betrokken waren bij ons gezamenlijk persbericht weten niets over een zogezegde stopzetting van de uitgeverij.

 

Eind Goed, Al Goed?

Met veel opluchting kan ik melden dat mijn boek intussen opnieuw te koop is op de Belgische en Nederlandse markt. Dankzij de grote en professionele hulp van Schrijverspunt is mijn boek in korte tijd opnieuw beschikbaar geraakt op de Belgische en Nederlandse markt.

Een exemplaar van New Earth kopen op de Belgisch/Nederlandse markt kan via…

Support Jeroen’s Work

As an independent photographer, Jeroen partially relies on your support to keep producing worthwhile content such as blogs, photographs, books and much more. If you want to support his work, it is possible to do so by buying his e-books & books, prints or calendars.

You can also sign up to the newsletter to stay up to date on new blog posts, projects, workshops and other interesting information.

Thank you for considering!

Jeroen Van Nieuwenhove

Jeroen is an award-winning Belgian photographer based in Iceland. The past years, he dedicated his photography to the Central Highlands & volcanic eruptions. Most recently, he received international attention for his work at the Fagradalsfjall volcano.


4 Comments

 • Koen says:

  Overweeg je een proces? Boeven zijn het. Ik kwam hier terecht via Kathleen. Sterkte.

  • Hoewel er zeker een zaak in zit, en ik een tijd met een advocaat in contact was, denk ik dat ik er vooral veel tijd, geld en energie aan zou verspillen. Als ik de jaarrekeningen mag geloven dan staat die uitgeverij vermoedelijk op het rand van een faillissement. Is het al die extra stress, al dat extra geld en al die energie nog waard? Ik kijk liever naar de toekomst met een positieve kijk. Dat ik mijn verhaal neerschrijf is voor mij een manier om dit af te sluiten en ook om anderen te waarschuwen.

   • Bentenge says:

    Ik geef je groot gelijk om daar geen extra energie aan te verspillen. Op basis van het evrhaal van Kathleen kwam ik hier terecht. Ik bekeek ookeens zijn jaarrekeneingen en een kei kan je niet pellen. Als inwoner van Asse en vriend van Ellen Lanckman, steunde ik de crowdfunding campagne die aanleiding gaf tot de oprichting van Matador. Het is een zeer jammerlijk verhaal.

    • Inderdaad. Ik denk niet dat er nog iets te recupereren valt van alle verloren winst, royalties en dergelijke meer. Ik hoop in elk geval dat iemand de uitgeverij tegen de financiële lamp houdt om te kijken hoe de vork in de steel zit.